Remkite trumpuoju numeriu 1482 (5 €)
image
Medikų savanorių misijos

Blue/Yellow Medical

Deokupuotose, prie fronto linijos esančiose Ukrainos teritorijose labai trūksta gydytojų, kurie galėtų pasirūpinti ten likusiais civiliais. Blue/Yellow Medical – tai reguliarios savanoriškos lietuvių medikų misijos, kuriose dalyvauja šeimos gydytojai, slaugytojai bei odontologai. Jie ne tik diagnozuoja ligas, suteikia vienkartinę medicininę pagalbą, bet ir sudaro gydymo planą bei aprūpina pacientus reikiamais medikamentais kelių mėnesių laikotarpiui, po kurio grįžta ir tęsia ligonių priežiūrą.

image
Naujienos

Devintoji misija

Šiuo metu Ukrainoje vyksta dar viena Blue/Yellow Medical misija. Keturios drąsios mūsų medikės jau ne pirmą kartą dirba karštame taške - padeda žmonėms ten, kur darbas itin pavojingas. Bet būtent ten labiausiai trūksta pagalbos civiliams, nes jokios kitos organizacijos jų nepasiekia. Aviacijos antskrydžių ir dronų rizika čia didžiulė, bet medikės savanoriškai renkasi padėti be pagalbos likusiems ukrainiečiams.

Skaitykite daugiau

Blue/Yellow Medical – savanoriškos Lietuvos gydytojų misijos į labiausiai nuo karo nukentėjusias Ukrainos vietoves. Šiuo metu 16 gydytojų-savanorių pasikeisdami vyksta į deokupuotas Ukrainos-Rusijos pasienio ir pafrontės gyvenvietes teikti kritiškai reikalingą medicininę ir odontologinę pagalbą ten likusiems civiliams.

2024 m. rugsėjį į Ukrainą išvyko jau 9-ta lietuvių medikų misija. Vienos misijos trukmė – 2-4 savaitės. Medikai vyksta į misijas nedidelėmis, bet efektyviai veikiančiomis grupėmis po 3-4 skirtingų sričių specialistus – kartu keliauja šeimos gydytojai, odontologai, slaugytojai. Visi gydytojai yra savanoriai, į Ukrainą vykstantys savo atostogų metu. Jie negauna atlyginimo už darbą, bet Blue/Yellow pasirūpina jų transportu, apgyvendinimu bei darbo priemonėmis.

Šių misijų oficiali pradžia – 2023 m. antra pusė. Vis dėlto viskas prasidėjo daug anksčiau. Blue/Yellow Medical organizatoriai Skirmantas ir Vaiva pirmą kartą vyko į Ukrainą teikti pagalbą ką tik išvaduotos Bučos gyventojams dar 2022 m. pavasarį. Jų sukaupta patirtis – neįkainojama. Ji leidžia užtikrinti, kad Blue/Yellow medikų misijos suteiktų realią, apčiuopiamą pagalbą ten, kur jos labiausiai reikia.

Lietuvos medikai vežasi mobilią įrangą bei dideles vaistų atsargas, todėl gali efektyviai padėti net ir ypač sudėtingomis sąlygomis gyvenantiems žmonėms. Jie ne tik diagnozuoja ligas ir suteikia vienkartinę pagalbą, bet ir sudaro gydymo planą bei aprūpina pacientus vaistais bent 3 mėnesių laikotarpiui. Įprasta Blue/Yellow Medical praktika – kas keletą mėnesių grįžti į jau lankytas gyvenvietes ir tęsti ligonių priežiūrą. Labai svarbus odontologų dalyvavimas misijose – jų paslaugos deokupuotose vietovėse yra beveik neprieinamos, nes reikalauja specifinės įrangos kurios ten tiesiog nebėra.

Dirbti autobuso stotelėje, gyvenamojo namo sode ar griuvėsiuose – įprasta situacija, prie kurios medikai nesunkiai prisitaiko. Jie dirba ten, kur dėl mažo atstumo iki fronto linijos bei nuolatinių apšaudymų niekada nenuvyksta kitų užsienio paramos organizacijų savanoriai ir gelbėja tuos, kurie karo pabaigos be dabar teikiamos priežiūros gali ir nesulaukti.

Nuo 2024 m. vasaros prie Blue/Yellow komandos prisijungė ir karo medikas-chirurgas, kuris dirbo karo lauko ligoninėje. Šios misijos metu jis ne tik teikė kariams reikalingą pagalbą, bet ir į Lietuvą parsivežė svarbių žinių apie taktinę mediciną šiame kare.

Nedidelė Blue/Yellow Medical komanda nelaukia karo pabaigos ir jau dabar kovoja su baisiais karo padariniais. Jūs galite jiems padėti – telefono numeriu 1499 (10 Eur), banko kortele, Apple ir Google Pay metodais (https://tinyurl.com/blueyellowmedical), arba banko pavedimu su paskirtimi „Medical”:

Gavėjas: VšĮ „Mėlyna ir geltona”

Sąskaitos nr.: LT19 7300 0101 8737 7912

Komanda

Skirmantas Krunkaitis
Misijos vadovas, šeimos gydytojas
Vaiva Jankienė
Misijos koordinatorė, slaugytoja
Kotryna Raudytė
Gydytoja odontologė
Rūta Radzevičienė
Šeimos gydytoja
Vytė Gerdžiūtė
Gydytoja odontologė
Miglė Davidonė
Gydytoja odontologė
Rytis Žiedas
Gydytojas odontologas
Toma Kundrotė
Šeimos gydytoja
Konstantin Sergejev
Šeimos gydytojas rezidentas

NAUJIENOS

Prisidėkite banko pavedimu:

Gavėjas: VšĮ „Mėlyna ir geltona“
Sąskaitos nr.: LT19 7300 0101 8737 7912

Bankas: „Swedbank“, AB
Banko adresas: Konstitucijos pr. 20A, 03502 Vilnius, Lietuva
SWIFT/BIC: HABALT22
Mokėjimo paskirtis: Medical

Prisidėkite banko kortele, Apple ir Google Pay metodais:

https://tinyurl.com/blueyellowmedical

Prisidėkite telefonu:

1499 – auka 10 Eur

 

Norite prisidėti kitaip?

[email protected]